
Blog
СРПСКИ ОРИГИНАЛНИ КАВИЈАР!
Сигурни смо да је мало коме позната чињеница да је Ајвар у оригиналу заправо кавијар од рибе. Наиме, у 19. веку у Кладову у Србији се производио најбољи кавијар на свету. Џиновске моруне које су долазиле из Црног Мора да се мресте код нас у Дунаву су пецане и касније коришћене да се од њих прави кавијар који се уобичајено јео у целој Србији (приложена слика). Ипак, то није све. Ова, данас једна до најскупљих намирница на свету из наше земље се извозила у цео свет и то по високим ценама и цело Кладово је живело од тога!
Да ствар буде додатно занимљивија утиче и сама чињеница да је данашњи симбол за богаство била једна од најчешћих намирница у трпезама материјално најсиромашнијег слоја друштва којима је то био једини извор хране. Е сада, многи ће се и даље питати какве везе имају данашњи ајвар са тадашњим кавијаром. Одговор лежи у самој речи. Ми смо поменути производ звали „ајвар“ који је настао од турске речи за кавијар, „хавyар“. Крајем 19. века дошло је до пада производње овог кавијара, па смо морали да нађемо неку замену. Неко се сетио да самеље печену паприку, и назвао то „црвени ајвар“. Касније је остало само „ајвар“.

Одаберите опције
Овај производ има више варијанти. Опције могу бити изабране на страници производа.
Црни Принцип
15.00€
Одаберите опције
Овај производ има више варијанти. Опције могу бити изабране на страници производа.